Γιορτή της Μητέρας
Δεύτερη Κυριακή του Μάη σήμερα και όπως έχει καθιερωθεί είναι η Γιορτή της Μητέρας. Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου γιόρτασε την Γιορτή της Μητέρας σε εκδήλωση του στο ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ Πολιτιστικό Κέντρο όπου επίσης και τίμησε αντιπροσωπευτικά μια μάνα που χήρεψε νέα σε δύσκολες κοινωνικά εποχές στην κλειστή κοινωνία της Μυκόνου, και δύο ζευγάρια που υιοθέτησαν παιδιά, προσφέροντας στα ίδια και στον ευατό τους αγάπη και ευτυχία.
Την Μαρσώ Κυπραίου που έμεινε χήρα στα 22 της, και κατάφερε όχι μόνο να μεγαλώσει δυο μικρά κορίτσια σε δύσκολες συνθήκες, αλλά ακόμα και σήμερα προσφέρει στην οικογένεια της, μεγαλώνοντας εγγόνια και δισεγγόνα.
Την Ζαχαρούλα Κουκά που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην ʼνω Μερά και ο Σταύρος Σιδερής, που έφεραν στην ζωή τους την Ειρήνη – Δήμητρα που είναι σήμερα 8 χρονών και από τότε η ζωή τους έχει αλλάξει.
Τον Παναγιώτη Κουσαθανά και την Joan Κουσαθανά που υιοθέτησαν το 1986 τον Ντάνιελ από την Αιθιοπία και το 1988 τον Τίμοθι από την Ελλάδα και σήμερα τα καμαρώνουν, άνδρες ολόκληρους να σπουδάζουν και να προοδεύουν.
Την εκδήλωση άνοιξε η Προέδρος του Συλλόγου κα ʼννα Καμμή η οποία ανάφερε μεταξύ άλλων :
" κ.Νομαρχιακέ Σύμβουλε κ.Αθυμαρίτη Ηλία, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, κα.Πρόεδρε του Τοπικού Καταστήματος ʼνω Μεράς κα Χανιώτη Ευγενία, κ.Αντιπρόεδρε του Πολιτιστικού Συλλόγου "Γ.Αξιώτη",
Αγαπητές φίλοι και φίλοι,
Επετειακός ο χαρακτήρα; της σημερινής ημέρας.
Η μητρότητα αποτελεί το πολυτιμότερο δώρο για την Γυναίκα, και κάθε χρόνο η Γιορτή της Μητέρας ΅ας το θυμίζει ακόμα περισσότερο.
Από την ιερότερη εικόνα για εκατο΅΅ύρια ανθρώπους, την Παναγία που κρατάει το Θείο Βρέφος, μέχρι τις μητέρες της Αφρικής που κυκλοφορούν ΅ε τα μωρά τυλιγμένα γύρω τους, τα στιγμιότυπα μητρικής στοργής ξυπνούν τα ευγενέστερα των αισθημάτων.
Η σύλληψη και υλοποίηση της ιδέας για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, ανήκει στην Αμερικανίδα ʼννα Τσάρβις ( 1864- 1948). Οι γυναίκες της οικογένειάς της πρωτοστάτησαν σε γυναικεία κινήματα, ενώ την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ, εργάστηκαν βοηθώντας τους πληγωμένους και των δύο πλευρών, στηρίζοντας ενεργά τις οικογένειες και πολύ περισσότερο τις μητέρες που υπέφεραν.
Μετά τον θάνατο της μητέρας της , η Τσάρβις αφιέρωσε την ζωή της στην αναγνώριση της συμβολής των μητρικών δραστηριοτήτων στην κοινωνία και μετά από πολλούς αγώνες, το 1907 κατάφερε να καθιερωθεί η ημέρα της Μητέρας.
Στην Ελλάδα, τα συλλογικά παραδείγματα αγάπης και αφοσίωσης είναι άφθονα. Στη μυθολογία ως "μεγάλη μητέρα" θεωρείται η θεά Ρέα. Στους σύγχρονους καιρούς, οι Σουλιώτισσες θυσιάστηκαν μαζί ΅ε τα παιδιά τους για ανώτερες αξίες.
Οι μητέρες των πολεμιστών της Πίνδου, ανέβαιναν ΅ε αυταπάρνηση στα βουνά για να βοηθήσουν τα παιδιά τους που πολεμούσαν.
Ο αγώνας κάθε μάνας έχει την δική του αξία.
Οι εργαζόμενες, οι πολύτεκνες μητέρες. οι μητέρες της διπλανής πόρτας, όλες αξίζουν τιμές και ευγνωμοσύνη για το έργο τους.
Ειδική μνεία κάνουμε στην 'Έλενα Βενιζέλου, σύζυγο του Ελευθερίου Βενιζέλου, που αν και δεν είχε την χαρά να αποκτήσει δικά της παιδιά, ίδρυσε το γνωστό σε όλους ΅ας μαιευτήριο "ΕΛΕΝΑ" χαρίζοντας στην Αθήνα το 1926 ένα άρτιο επιστημονικά μαιευτήριο, που να καλύπτει τις ανάγκες της Πρωτεύουσας και να καταρτίζει μορφωμένες επιστη΅όνισσες μαίες για όλη την Ελλάδα και κυρίως για την ύπαιθρο.
Επειδή η σημασία της μητρότητας δεν μπορεί να εξαντληθεί ως θέμα σε ΅ία αναφορά, ο σύλλογος θα προσπαθήσει να οργανώσει για το επόμενο Φθινόπωρο μια ημερίδα για το θέμα, από την σκοπιά διαφόρων επιστημόνων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και ιστορικών.
Μια τέτοια ημέρα δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε ότι το κτίριο που φιλοξενεί την εκδήλωση μας, είναι αποτέλεσμα της αγάπης μιας μάνας, της Σοφίας Γρυπάρη, που ήθελε να τιμήσει την μνήμη του παιδιού της, δείχνοντας μας ότι η μητρότητα είναι μια σχέση που εμπνέει πάντα προσφορά.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης, όπως αυτοί αναγράφονται στο πρόγραμμα, συμπληρώνοντας τις ευχαριστίες μας προς την φιλόλογο κα.Ζαμπέλη και τον Πέρρο Κουσαθανά.
Ιδιαίτερα όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας απόψε."
H Δέσποινα Νάζου, ως Kοινωνική Ανθρωπολόγος, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα των νεώτερων κοινωνιολογικών και ανθρωπολογικών ερευνών σε σχέση με τη μητρότητα και τόνισε ότι η κεντρική ιδέα που είναι πια κατακτημένη γνώση στις κοινωνικές επιστήμες αλλά όχι και πολύ εύκολα κατανοητή και αποδεκτή από τον περισσότερο απλό κόσμο αφορά στο ότι η μητρότητα (δηλαδή, η γέννηση και η ανατροφή των παιδιών) είναι μια κοινωνική και ιστορική κατασκευή και όχι μια φυσική ή βιολογική διαδικασία. Ο πολιτισμός που ανήκουμε μας υπαγορεύει τί σημαίνει να είναι κάποια μητέρα, τι συμπεριφορές και στάσεις είναι κατάλληλες για τις μητέρες, και πώς το να είναι κάποια μητέρα, επηρεάζει την γυναικεία της ταυτότητα και διαμορφώνει συνολικά τις κοινωνικές της σχέσεις.
Επίσης η ομιλήτρια αναφέρθηκε σε ηγεμονικά μοντέλα μητρότητας στις Δυτικές κοινωνίες που ζούμε τα οποία συνδέθηκαν ιστορικά (και έχουν ακόμη μεγάλη ισχύ) με ανδροκρατούμενες αντιλήψεις μητρότητας που θεωρούν ότι ο φυσικός χώρος των γυναικών είναι το σπίτι, ο οικιακός χώρος , οπότε και η μητρότητα θεωρήθηκε ότι δεσμεύει τις γυναίκες και πολλαπλασιάζει την καταπίεση και την ανισότητα, 2) με ένα μητρικό πρότυπο η βάση του οποίου είναι η Δυτική Λευκή ετερόφυλη μητέρα της μικρο-μεσαίας αστικής τάξης που μεγαλώνει παιδιά της στο σπίτι, μέσα σε οικογένειες όπου ο πατέρας επιφορτίζεται κυρίως με την ευθύνη της δουλειάς. Αυτό το πρότυπο των ανεπτυγμένων Δυτικών κοινωνιών θεωρήθηκε οικουμενικό, αλλά ουσιαστικά άφησε έξω πολλές εμπειρίες μητρότητας. Οι έφηβες μητέρες, Οι μητέρες χωρίς σύζυγο, οι μητέρες με διαφορετικές σεξουαλικές πρακτικές, θεωρήθηκαν υποδεέστερες μητέρες (β κατηγορίας) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους και να έχουν διαφορετική μεταχείριση από το νόμο, από τους συγγενείς τους, από εκπαιδευτικά συστήματα.
Επίσης ένα μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι από το κυρίαρχο ορισμό της μητρότητας έχει ιστορικά αποκλειστεί η μητρική εμπειρία έτσι όπως βιώνετε στις Αφρικανικές χώρες, στις Ασιατικές και στις Λατίνο-Αμερικάνικες κοινωνίες.
Χορωδία
Ανδριάννα Δαχτυλίδη, Γιάννης Δακτυλίδης, Αλεξάνδρα Δακτυλίδη, Γιάννης Ασημομύτης, Αντώνης Ρουσσουνέλος, Σοδία Κουσαθανά, Γκρέτα Κουμαριανού, Πηνελόπη Ζουγανέλη, Τάνια Κοντιζά, Λία Βερβερόγλουμ Μαριάννα Νίκου, Μανταλένα Φαμέλη, Μαρία Ρουσουνέλου, Δέσποινα Κατελανή, Δήμητρα Κουσαθανά, Ειρήνη Καράμπεη, Ράνια Σαλάχα.
Σόλο
Ελεάνα Δακτυλίδη, Γιώργος Γρηγορίου, Γιώργος Ξυδάκης, Τάνια Κοντιζά, Γκρέτα Κουμαριανού, Κέλλυ Μαγνήσαλη, Λία Βερβέρογλου, Πηνελόπη Ζουγανέλη.
Ευχαριστήρια
Το Δ.Σ. του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα :
Την Μουσική Σχολή Δημήτρη Φίννις, τον κ.Φίννις προσωπικά, τον κ.Αντώνη Σολωμό για την φροντίδα του ήχου και όλα τα παιδιά που πήραν μέρος.Τους κ.κ. Δημήτρη Κουκά-Domingo, Σούλα Παπαδάκου, Φρασκώ Μαργάρα, Ελένη Γαρυφάλλου, Ανδριανή Θεοχάρη, Δήμητρα Νάζου, για τις απαγγελίες και αφηγήσεις.Την κ.Φρατζέσκα Χανιώτη για την επιμέλεια της αφίσας, της πρόσκλησης και του προγράμματοςΤην κ.Βίκυ Σταυράκη για την βοήθεια στην διοργάνωση.Την κ.Νατάσσα Καμμή για την επιμέλεια του φωτογραφικού υλικούΤο ανθοπωλείο της κ.Βούλας Ζουγανέλη για την προσφορά των συνθέσεων της διακόσμησηςΤον κ.Νίκο Κοντιζά και τον ραδιοφωνικό σταθμό Mykonos FM, για την ραδιοφωνική προβολή της εκδήλωσης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Έλα πάρε μου λύπη,
Τραγούδι σόλο Ελεάνα Δακτυλίδη
"Πόσο μεγάλωσα μητέρα!…" Κώστας Πηγαδιώτης
Ποίημα, απαγγελία Δήμητρα Νάζου
Ομιλία της Δέσποινας Νάζου για την Μητρότητα – Τιμητικές διακρίσεις
Να με προσέχεις
Τραγούδι, Γιώργος Ξυδάκης – Λία Βερβέρογλου
"Από τον Ορέστη" Γιάννης Ρϊτσος
Ποίημα, απαγγελία Ελένη Γαρυφάλλου
Μέρα του Μαγιού
Τραγούδι, Χορωδία
"Ερωτικό", Λευτέρης Ξανδόπουλος
Ποίημα, απαγγελία Σούλα Παπαδάκου
"Αϋπνία" Πανάγος Αξιώτης
Ποίημα, απαγγελία Φρασκώ Μαργάρα
Ακόμα κι αν φύγεις
Τραγούδι, Κέλλυ Μαγνήσαλη – Λία Βερβέρογλου – Χορωδία
Της μάνας η καρδιά
Τραγούδι, Γιώργος Γρηγορίου – Χορωδία
"Και ο Θεός έπλασε την γυναίκα" Paulo Coelho
Αφήγηση, Δημήτρης Κουκάς – Domingo
Έλα γλυκιά μανούλα μου
Τραγούδι, Γκρέτα Κουμαριανού, Πηνελόπη Ζουγανέλη – Χορωδία
"Σε κείνη", Chen To-Chan
Ποίημα, απαγγελία Ανδριανή Θεοχάρη
Γιορτή
Τραγούδι, Τάνια Κοντιζά – Χορωδία
ΕΚΔΗΛΩΣΗ 2006