Διάλεξη του Αρχαιολόγου Παναγιώτη Χατζηδάκη

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
"Συντήρηση – στερέωση των μνημείων της Δήλου
στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης".

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα της ΚΔΕΠΑΜ, ο Αρχαιολόγος κος Παναγιώτης Χατζηδάκης έδωσε διάλεξη με θέμα:"Συντήρηση – στερέωση των μνημείων της Δήλουστα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης".
Ως διοργανώτρια της βραδιάς, η πρόεδρος της Ένωσης Φίλων Δήλου-Ρήνειας, κα Μαρλένα Γεωργιάδη, άνοιξε την εκδήλωση, καλωσορίζοντας τον κόσμο και τον κο Χατζηδάκη. Μίλησε για την Ένωση που πάντα βρίσκεται στο πλευρό του άξιου αρχαιολόγου, βοηθώντας με όποιο τρόπο μπορεί, στο σπουδαίο έργο που με πολλή αγάπη, συνέπεια και σοβαρότητα, επιτελεί τα τελευταία 22 χρόνια στον Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.
Ακολούθησε η διάλεξη η οποία συνοδεύτηκε από προβολές εικόνων, από την πρόοδο των εργασιών ανασκαφής, διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου, αποκατάστασης μνημείων, αγαλμάτων κλπ κατά τα 4 τελευταία χρόνια. Οι εργασίες αυτές έγιναν με χρήματα από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και άλλαξαν εντελώς το τοπίο στη Δήλο, κάνοντας τον Αρχαιολογικό χώρο πιο "ευανάγνωστο" και πιο εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες.
Αναφερόμενος στην ιστορία και τα χρόνια της ευημερίας της Δήλου, ο κος Χατζηδάκης, μίλησε για τις δυο φορές που καταστράφηκε το νησί (η πρώτη το 88 π.Χ από τον Μιθριδάτη και η δεύτερη το 69 π.Χ από τον πειρατή Αθηνόδωρο, που την έκαψε).
Μετά την καταστροφή ήρθε και η σταδιακή λεηλασία του νησιού, αρχικά μέσα στα πλαίσια της οικονομικής αντίληψης της εποχής, όπου τα ερείπια της Δήλου ήταν ανακυκλώσιμα οικοδομικά υλικά και στα νεώτερα χρόνια όπου η Μύκονος και τα γύρω νησιά χρησιμοποιούσαν τα μάρμαρα σαν οικοδομικά υλικά (στη Δήλο εκείνα τα χρόνια και μέχρι να αρχίσουν οι ανασκαφές, έκαιγαν 26 ασβεστοκάμινα, που μετέτρεπαν τα αρχαία μάρμαρα σε ασβέστη).
Οι Μυκονιάτες έκαναν ανασκαφές, πριν από το 1829, οπότε και ιδρύθηκε το Εθνικό Μουσείο στην Αίγινα και ο Καποδίστριας έκανε έκκληση σε όλη την Ελλάδα να προσφέρουν ότι αρχαία ευρήματα έχει ο κάθε τόπος, προκειμένου να εξοπλιστεί το νέο Μουσείο. Οι Μυκονιάτες πρόσφεραν μια συλλογή 51 αγαλμάτων, που ήδη βρισκόταν στη Δημογεροντία Μυκόνου και η οποία είχε δημιουργηθεί από παλιότερες ανασκαφές που είχαν κάνει με δικά τους έξοδα.
Το 1872 ξεκινούν οι συστηματικές ανασκαφές στο νησί, οι οποίες έγιναν από τον Λεμπέκ – μέλος της Γαλλικής Σολής – και από τον Παναγιώτη Σταματάκη – έναν εξαιρετικό και πρωτοπόρο αρχαιολόγο – ο οποίος έκανε πολύ συστηματική δουλειά κυρίως στη συντήρηση και στερέωση των ερειπίων.
Οι ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής έγιναν με πολλούς εργάτες, που δούλευαν χωρίς επιτήρηση. Τόνοι μπάζων μεταφέρθηκαν τότε και διάφορα κομμάτια μαρμάρων μεταφέρθηκαν μακριά από εκεί που βρέθηκαν, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το αρχικό τοπίο και το σχήμα της Δήλου.

Στη συνέχεια ο κος Χατζηδάκης, πρόβαλε στην οθόνη της αίθουσας, φωτογραφίες από διάφορα σημεία της Δήλου, που αναστηλώθηκαν ή διαμορφώθηκαν, στα πλαίσια του το Γ' ΚΠΣ, τα τελευταία 4 χρόνια. Προβλήθηκαν στιγμιότυπα από τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης, τα οποία συνόδεψε με κατατοπιστικά και λεπτομερή σχόλια και μίλησε για τη δυσκολία με την οποία γίνεται στη Δήλο, ακόμη και η μικρότερη εργασία, λόγω της έλλειψης μηχανικών μέσων. Προβάλλοντας τις φωτογραφίες σε αντιπαραβολή το "πριν" με το "μετά", οι αλλαγές του τοπίου φάνηκαν εντυπωσιακές.
Οι αρχαίοι δρόμοι και οι πλατείες αποκαταστάθηκαν και έγιναν προσβάσιμες, ακόμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Τοποθετήθηκαν πινακίδες από ειδικό υλικό (λάβα) που δεν διαβρώνεται από ήλιο, βροχή, αλμύρα κλπ. Στις πινακίδες αυτές υπάρχουν πληροφορίες, χάρτες και διαδρομές για τους επισκέπτες. Εκδόθηκε ειδικό έντυπο με χάρτες και πολλά ιστορικά στοιχεία, που μοιράζεται δωρεάν στους επισκέπτες.
Επισκευάστηκε το Μουσείο και τα διπλανά κτίρια και τοποθετήθηκε κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα) για ΑΜΕΑ. ʼδειασε η αποθήκη του Μουσείου και δημιουργήθηκε μια νέα αίθουσα.
Συντηρήθηκαν και στερεώθηκαν πηγάδια και δεξαμενές.
Τακτοποιήθηκαν μάρμαρα τα οποία ήταν σκορπισμένα σε διάφορα σημεία και τοποθετήθηκαν στα κτίρια όπου ανήκουν.
Αποκαταστάθηκε το αρχικό ύψος του οδοστρώματος της πόλης, με επιχωματώσεις κυρίως, στρώθηκαν πολλά κομμάτια με τσιμεντοκονία σε χρώμα και υφή χώματος και σε άλλα σημεία πατήθηκε το χώμα με ειδικό χειροκίνητο εργαλείο, ώστε να μη φυτρώνουν τα χόρτα. Έγιναν εργασίες συντήρησης σε τοίχους, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, αλλαγές σε πόρτες και παράθυρα συγκεκριμένων κτιρίων. Κατασκευάστηκαν δυο μονάδες αφαλάτωσης και έτσι υπάρχει επάρκεια νερού για όλο το νησί.
Στα βόρεια του νησιού έγιναν σημαντικές εργασίες και νέες ανασκαφές που έφεραν στο φως νέα και σπουδαία ευρήματα.
Το Δεκέμβριο του 2008 τελείωσε το Γ' ΚΠΣ και η χρηματοδότηση.
Από κει και πέρα οι εργασίες που συνεχίζονται, έχουν καλυφθεί από τη χρηματοδότηση της Ένωσης Φίλων Δήλου Ρήνειας. Ο Δήμος Μυκόνου επίσης βοηθάει όποτε είναι δυνατόν.
Η παρουσίαση έκλεισε με δυνατό χειροκρότημα για τον κο Χατζηδάκη, και πολλοί ήταν αυτοί που τον πλησίασαν για να του εκφράσουν προσωπικά τα συγχαρητήρια και την ευχαρίστησή τους για το σπουδαίο έργο του.
Τον ευχαριστούμε κι εμείς, μέσω διαδικτύου, για τη σημαντική παρουσία του στη Δήλο και τις γνώσεις του, που μας τις προσφέρει πάντα πρόθυμα και αρκετά συχνά και που είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας μας.

Και μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τον ανανεωμένο αρχαιολογικό χώρο, για να διαπιστώσετε "ιδίοις όμμασι", ότι όταν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποιούνται σωστά και μεθοδικά, γίνονται και …ΘΑΥΜΑΤΑ!
 

What is your reaction?

0
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ANIMASYROS 2024

Ένα ταξίδι στις Κυκλάδες για τον μαγικό κόσμο της τέχνης των κινουμένων σχεδίων. Μια πρωτοβουλία του ...

Comments are closed.