ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ κ.ΣΟΦΙΑ ΓΡΥΠΑΡΗ
ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ Πολιτιστικό Κέντρο
Παρακολουθώντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μέσα από την τηλεόραση που βρίσκεται στον κύριο χώρο υποδοχής του Κέντρου ξεχνιέσαι
νομίζεις ότι βλέπεις μια εκδήλωση σε κάποιο μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου..!
Γυρνώντας δεξιά όμως το κεφάλι σου βλέπεις ζωντανά αυτό που χαζεύεις στην τηλεόραση ! και αναρωτιέσαι τι έγινε τώρα…
Αυτό που έζησαν σήμερα το βράδυ όσοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του ΓΡΥΠΑΡΕΙΟΥ Πολιτιστικού Κέντρου θα μείνει αξέχαστο, όπως αξέχαστη θα μείνει η μνήμη του αείμνηστου Ευστάθιου – Αλέξανδρου Γρυπάρη.
Η αγάπη για τον μονάκριβο γιο τους ήταν αυτό που έκανε την Σοφία Γρυπάρη και τον αείμνηστο σύζυγο της Νικόλαο Γρυπάρη να πάρουν την απόφαση να κατασκευάσουν και να δωρίσουν στο Δήμο και στους Μυκονιάτες αυτό το υπερσύχρονο Πολιτιστικό Κέντρο στη μνήμη του παιδιού τους.
Ο πρόωρος χαμός του συζύγου της Σοφίας Γρυπάρη, ήταν ένα ακόμα κίνητρο να συνεχίσει και να ολοκληρώσει αυτό το μεγάλο έργο.
Τα εγκαίνια του ΓΡΥΠΑΡΕΙΟΥ Πολιτιστικού Κέντρου πραγματοποίησε απόψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κος Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι "τα παραδείγματα όπως της οικογένειας Γρυπάρη είναι μοναδικά στο κόσμο και ανεκτίμητα".
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κος Καπετανάκης, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κος Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Νομάρχης Κυκλάδων κος Δημήτρης Μπάϊλας, ο υποψήφιος Νομάρχης κος Λεονταρίτης Γιώργος, ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Βερώνης Χρήστος, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο υποψήφιος Δήμαρχος κος Ανδρέας Φιορεντίνος, υποψήφιοι Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του εκλιπόντος και πλήθος κόσμου.
Η αισθητική του κτιρίου αλλά και η χρησιμότητα των αιθουσών του στην πολιτιστική ζωή της Μυκόνου αναβαθμίζουν το επίπεδο του τόπου.
Πρόκειται για έναν χώρο που σχεδιάστηκε από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Νίκο Σκουτέλη και τον Μηχανολόγο Μηχανικό Ζαχαρία Ασαριωτάκη ώστε να είναι φιλόξενος, δημιουργικός, ζεστός και ευχάριστος, με κύρος και με προδιαγραφές που συναντώνται σε Πολιτιστικά Κέντρα του εξωτερικού. Κύρια χρήση τού Κέντρου είναι η φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, διαλέξεις μικρών ακροατηρίων, στρογγυλές τράπεζες, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.
Oι ηλεκτρομηχανολογικές επεμβάσεις στο κτίριο ήταν τέτοιες ώστε να συμπεριλάβουν και να υποστηρίξουν ένα πλήρες σύστημα κλιματισμού, το οποίο να εξυπηρετεί όλους τους χώρους του κτιρίου και να παρέχει τη δυνατότητα ρυθμίσεων έτσι ώστε να υπάρχει ικανοποιητική θερμική άνεση για όλους τους χρήστες. Οι εγκαταστάσεις αυτές, συμπεριέλαβαν επίσης, ένα νέο σύστημα ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών καλωδιώσεων, ώστε να υποστηρίζεται η λειτουργία δικτύου σύγχρονης τηλεφωνίας, όπως και τη λειτουργία ενός κεντρικού ηχητικού συστήματος που να καλύπτει με ανεξάρτητο τρόπο όλες τις αίθουσες του κτιρίου.
Υπάρχει επίσης ένα σύγχρονο σύστημα πυροπροστασίας που καλύπτει το σύνολο του κτιρίου και το οποίο ανταποκρίνεται στις πολύ αυξημένες απαιτήσεις που θέτει πλέον η σχετική νομοθεσία στη χώρα μας. Τέλος, εγκαταστάθηκε ένα σύστημα συναγερμού που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις όποιες πληροφορίες σε περίπτωση έκτακτων γεγονότων στην κεντρική Διοίκηση του Κέντρου.
Οι χώροι που απαρτίζουν τα 1.600 τ.μ. του ΓΡΥΠΑΡΕΙΟΥ Πολιτιστικού Κέντρου είναι :
Κυρίως Αμφιθέατρο 200 καθισμάτων με περιμετρικό εξώστη κύρια είσοδος – φουαγιέ με μπαρ εξυπηρέτησης του κοινού Γραφείο υποδοχής Βοηθητική αίθουσα συνεδριάσεων Γραφείο Διοικήσεως Χώρος Ελέγχου οπτι-ακουστικών συστημάτων. Χώρος προετοιμασίας και συνεδριάσεως για τους μετέχοντες σε εκδηλώσεις Αποδυτήρια Τουαλέτες για τους μετέχοντες Τουαλέτες για το κοινό
Τέλος το αρχιτεκτονικό σκέλος και η διακόσμηση του εσωτερικού χώρου προσέγγισαν με ιδιαίτερο σεβασμό την τοπική αρχιτεκτονική της Μυκόνου ενώ ταυτόχρονα κατάφεραν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες και υποχρεώσεις που προκύπτουν από την επιλεχθείσα χρήση του κτιρίου.
Ο Δήμος Μυκόνου ανέλαβε την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, την ασφαλτόστρωση των οδών γύρω από το κτίριο, τον περιμετρικό φωτισμό, την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού του κτιρίου, (γραφεία, καρέκλες κτλ), την διαμόρφωση χώρου στάθμευσης και παιδικής χαράς στα δύο οικόπεδα που συνορεύουν με το κέντρο και που αγόρασε ο Δήμος Μυκόνου από την οικογένεια Γρυπάρη. Το έργο στοίχισε περί τα 3 εκ ευρώ και οι τελευταίες εργασίες του Δήμου περί τις 450χιλ ευρώ.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Βερώνης Χρήστος ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μυκονιατών την κα Γρυπάρη Σοφία για την μεγάλη δωρεά που έκανε στο νησί και με της ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της απονέμεται τιμητικό βραβείο.
Η βραδιά έκλεισε με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από την Παιδική Χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού "Γ.Αξιώτης" του Δήμου Μυκόνου, υπό την Διεύθυνση της κα Μπέσσυ Νάσση και με συνοδεία πιάνου από τον κο Μάνο Βασιλόπουλο.
Από την Χορωδία Μυκόνου – Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. υπό την Διεύθυνση της κας Εύας Βασιλόπουλου και με συνοδεία πιάνου από τον κο Μάνο Βασιλόπουλο.
Τέλος στην σκηνή ανέβηκε η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ με τον μαέστρο κο Βύρων Φιδετζή.
Ο γνωστός μαέστρος μιλώντας στο κοινό απηύθυνε ευχαριστίες για την τιμή που έκαναν στην Κρατική Ορχήστρα να παραβρεθεί στα εγκαίνια αυτής της μεγάλης δωρεάς από την οικογένεια Γρυπάρη και ευχαρίστησε την κ.Σοφία Γρυπάρη για το ανεκτίμητο δώρο που έκανε στην ιστορία του νησιού και στον πολιτισμό.
Με τον ξεκίνημα της Κρατικής Ορχήστρας ο χώρος ανέδειξε όλο το μεγαλείο του ήχου και της ομορφιάς της στιγμής που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, και από σήμερα ένας Μυκονιάτης άνθρωπος.
κα Σοφία σήμερα μάθαμε τι σημαίνει αγάπη για τον άνθρωπο σου, τι σημαίνει πίστη στον άνθρωπο σου. Να είστε σίγουρη ότι ο γιος σας θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής μας και το ευχαριστώ μας είναι πολύ μικρό μπροστά σε αυτό που ξεκινήσαμε να ζούμε από σήμερα το βράδυ.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) είναι ο κυριότερος συμφωνικός φορέας στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1893 ως Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών. Το 1911 μετονομάστηκε σε Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και στα μέσα της δεκαετίας του '20 σε Ορχήστρα του Συλλόγου Συναυλιών, ενώ το 1927 ανασυγκροτήθηκε ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών. Στις αρχές του 1943, χάρη στην πρωτοβουλία και τις ενέργειες του τότε διευθυντή της και διευθυντή του Ωδείου Αθηνών αείμνηστου Φιλοκτήτη Οικονομίδη, έγινε κρατικός οργανισμός υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, δίνοντας την πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 28 Φεβρουαρίου 1943 στο θέατρο Ολύμπια. Σήμερα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη που χρημάτισε γενικός διευθυντής της από το 1942 μέχρι το θάνατό του το 1957, διευθυντές της ΚΟΑ διετέλεσαν οι: Θεόδωρος Βαβαγιάννης (1957-69), Ανδρέας Παρίδης (1969-75), Μάνος Χατζιδάκις (1976-82), Γιάννης Ιωαννίδης (1983-89), Αλέξανδρος Συμεωνίδης (1989-95) και ʼρης Γαρουφαλής (1995-2004).
Από τον Σεπτέμβριο του 2004 χρέη αναπληρωτή διευθυντή εκτελεί ο μόνιμος αρχιμουσικός της, Βύρων Φιδετζής.