Μικρασιάτικο Πανηγύρι στη Λάκα
Μια μουσική διαδρομή με ήχους και εικόνες από τη Σμύρνη και τα Ιωνικά Παράλια πριν από την καταστροφή τους ήταν αφιερωμένο το Μικρασιάτικο Πανηγύρι, όπως χαρακτηριστικά το αποκάλεσε ο Κουτσαγγελίδης Μάνος, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο θεατράκι της Λάκκας με αφορμή τα 85 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Το μουσικό αφιέρωμα διοργάνωσε ο υπό σύσταση Σύλλογος Μικρασιατών Μυκόνου. Τραγούδια σμυρναίικα που διακόπτονται από αφηγήσεις που περιγράφανε σκηνές από εκείνη την εποχή του 1908-1922, σκηνές από την ζωή όλων αυτών που ζούσαν, δημιουργούσαν αλλά και διασκέδαζαν με τους μοναδικούς αυτούς ήχους της ανατολικής μεσογείου.
Στο μουσικό πάλκο βρέθηκαν οι μουσικοί Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Κώστας Μητσιός (κιθάρα & λαούτο), ο Μασάκης Ευριπίδης (ούτι), ο Στράτος Σαμιώτης (κρουστά) και με το κανονάκι του ο Μάνος Κουτσαγγελίδης, ένας από τους πλέον αξιόλογους και ταλαντούχους καλλιτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής.
Την εκδήλωση άνοιξε η κα Γεωργία Μασάκη όπου και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε από Μυκονιάτες να ιδρύσουν "Σύλλογο Μικρασιατών Μυκόνου". Στόχος του συλλόγου είναι να μείνει άσβηστη η φλόγα της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Μικράς Ασίας, να γίνονται χοροί και εκδηλώσεις, καθώς επίσης να συγκεντρωθούν μικρασιάτικα κειμήλια έτσι ώστε να μείνουν για πάντα στην πορεία του χρόνου όλα αυτά που έζησαν οι πρόγονοι μας. Τόνισε δε ότι ένας πολιτιστικός σύλλογος σε ένα νέο άτομο μπορεί να προσφέρει καλλιέργεια πνεύματος, δημιουργικότητα και ευαισθητοποίηση.
Στη συνέχεια ο ζωγράφος και ιστορικός κος Ιωάννης Ζουγανέλης μας μετέφερε στις δύσκολες στιγμές του μεγάλου διωγμού και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Το κοινό που παραβρέθηκε στο θεατράκι απόλαυσε ένα τρίωρο πρόγραμμα με μοναδικές μελωδίες, τραγούδια και εικόνες από την ζωή της Σμύρνης.
Στο κοινό μίλησε και ο Μάνος Κουτσαγγελίδης ο οποίος μάγεψε το κοινό με τους ήχους και τους αυτοσχεδιασμούς του με το κανονάκι του. Ο μεγάλος μουσικός αναφέρθηκε ότι πέρα από τον πόνο που γνωρίσαν οι πρόγονοι μας σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, και που σήμερα με την παρουσία μας εδώ τους τιμάμε, γνώρισαν και την ευημερία, την αγάπη και την διασκέδαση. Τα τραγούδια τους είναι βγαλμένα μέσα από την ίδια της ζωή τους, τραγούδια ευχάριστα, γεμάτα ζωή, χαρά και διασκέδαση. Εμείς οφείλουμε να τα μεταφέρουμε στο χρόνο έτσι να μπορέσουμε να δείξουμε ότι πέρα από το πόνο του μεγάλου διωγμού υπήρξαν και πολλές όμορφες στιγμές σε αυτά τα παράλια.
Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο δύο τραγούδια αφιερωμένα στους Τουρκόφωνους Έλληνες. Τους Έλληνες αυτούς που αναγκάστηκαν να μάθουν την τουρκική γλώσσα προκειμένου να κρατήσουν την θρησκεία τους όταν το τούρκικο φιρμάνι έλεγε ότι πρέπει να κρατήσουν ένα από τα δύο, ή τη γλώσσα τους ή την θρησκεία τους, και εκείνοι μέσα από την θρησκεία τους κράτησαν και την γλώσσα τους.
Η βραδιά είχε άλλες δύο ακόμα εκπλήξεις. Η μια ήταν τα σμυρναίικα τραγούδια που ερμήνευσε καταπληκτικά η Γεωργία Μασάκη και η άλλη ήταν όταν προς το τέλος της βραδιάς όλο το κοινό άρχισε να τραγουδάει από μόνο του το παραδοσιακό μας τραγούδι "Στο 'πα και στο ξαναλέω" που ξεκίνησε να λέει ο Ευριπίδης Μασάκης αφήνοντας άφωνους και εμφανώς συγκινημένους όλους τους μουσικούς αλλά και το ίδιο το κοινό.
Συγχαρητήρια στην προσπάθεια του υπό σύσταση Μικρασιατικού Συλλόγου και περιμένουμε ανυπόμονα την επόμενη του εκδήλωση του.
Λίγα λόγια για τον Μάνο Κουτσαγγελίδη.
Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1976 από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα.
Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκινά στα οκτώ του χρόνια τραγουδώντας και μαθαίνοντας ακορντεόν. Στα έντεκα του χρόνια βρέθηκε στην Κρήτη, όπου είχε μετατεθεί ο πατέρας του, που είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκεί, ο μικρός Μάνος αρχίζει τη μελέτη της βυζαντινής μουσικής, την οποία συνέχισε δύο χρόνια αργότερα στη Μητροπολιτική σχολή βυζαντινής μουσικής Κομοτηνής. Στο διάστημα αυτό, ο Μάνος γνωρίζεται με τον Χρόνη Αηδονίδη και αντλεί πολλά στοιχεία για την παράδοση της περιοχής του. Παράλληλα, ξεκινά τη λαογραφική έρευνα στα χωριά της Θράκης. Στα δεκατέσσερα του ξεκίνησε μια εργασία για το γυμνάσιο που φοιτούσε, πάνω στην Ιστορία της Θράκης, καθώς και διατριβή πάνω στο μειονοτικό θέμα της Κωνσταντινούπολης, της 'Ιμβρου και Τενέδου. Γύρω στα δεκαπέντε του χρόνια γνωρίστηκε με το συγκρότημα "Οι Λαλητάδες" στην Κομοτηνή, όπου μαζί τους αρχίζει την επαγγελματική του καριέρα και γνωρίζει όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Παράλληλα συνεργάζεται πλέον επαγγελματικά και με τον Χρόνη Αηδονίδη, καθώς και με άλλους ντόπιους μουσικούς. Ταυτόχρονα αρχίζει να παίζει καβάλι (ο αρχαίος πλαγίαυλος) και φλογέρα ενώ στα δεκαέξι του χρόνια μαθαίνει μόνος του κανονάκι, το οποίο σ' ένα χρόνο κατέκτησε στο έπακρον.
Στα δεκαεπτά του χρόνια, τον συναντάμε να διδάσκει παραδοσιακή μουσική και όργανα στο Ωδείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ ένα χρόνο αργότερα γίνεται μέλος του συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου δίνει πολλές αξιόλογες συναυλίες. Εκεί, γνωρίστηκε με τις δύο μεγάλες τραγουδίστριες της Μακεδονίας, την Νίτσα Τσίτρα και την Ξανθίππη Καραθανάση, καθώς και με τον Νίκο Αβαγιαννό, με τους οποίους εμφανίζεται σε πολλές εκδηλώσεις και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.
Η προσφορά του νεαρού καλλιτέχνη έγινε αισθητή από πολλούς φορείς, που του έχουν απονείμει τιμητικές διακρίσεις, όπως το Γενικό Επιτελείο Στρατού (κατά τη διάρκεια της θητείας του), που του απένειμε το "Αριστείο προσφοράς στην πατρίδα", το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, καθώς επίσης δεκάδες ιδρύματα, δήμοι και σύλλογοι ανά την Ελλάδα.
Ερχόμενος στην Αθήνα ο Μάνος Κουτσαγγελίδης μπαίνει δυναμικά στη δισκογραφία αφού σε μικρό χρονικό διάστημα συμμετέχει σε ηχογραφήσεις δεκάδων δίσκων δημοτικού, έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού με επιτυχημένους ερμηνευτές.
Εδώ και δύο χρόνια διδάσκει παραδοσιακά όργανα και θεωρία της μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Εκτός των μουσικών δραστηριοτήτων του έχει ασχοληθεί και με την υδροβιολογία και την ιχθυοκαλλιέργεια καθώς επίσης και με την έρευνα και την προστασία των βιοτόπων των γλυκών νερών (λίμνες-ποτάμια) της Θράκης.
Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης είναι σίγουρα ένα εθνικό μας κεφάλαιο, που λόγω γνώσης, πάθους αλλά και λόγω ηλικίας θα προσφέρει πολλά στην εθνική μας μουσική και τη χώρα μας γενικότερα Τον ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία μας η οποία θα συνεχιστεί με τραγούδια της Μακεδονίας.
Στο 'πα και στο ξαναλέω
στο γιαλό μην κατεβείς
κι ο γιαλός κάνει φουρτούνα
και σε πάρει και διαβείς
Κι αν με πάρει που με πάει
κάτω στα βαθιά νερά
κάνω το κορμί μου βάρκα
τα χεράκια μου κουπιά
το μαντήλι μου πανάκι
μπαινοβγαίνω στη στεριά
Στο 'πα και στο ξαναλέω
μη μου γράφεις γράμματα
γιατί γράμματα δεν ξέρω
και με πιάνουν κλάματα