Οδηγός της Δήλου από την Γαλλική Σχολή Αθηνών
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Μ. πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στις 9.00 η παρουσίαση του νέου Οδηγού της Δήλου από την Γαλλική Σχολή Αθηνών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας ο οποίος ευχαρίστησε τον κ.Dominique Mulliez και τον κ.Jean Charles Moretti για τη δημιουργία αυτού του τόσου σημαντικού έργου για το ιστορικό νησί της Δήλου.
Στη συνέχεια ο Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών κ.Dominique Mulliez και ο κ.Jean Charles Moretti, παλαιό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών ανέβηκαν στη σκηνή όπου παρουσίασαν την νέα έκδοση του Οδηγού της Δήλου όπου αποτελεί και την πρώτη έκδοση στην ελληνική γλώσσα.
Πιστός στις προηγούμενες εκδόσεις ο νέος αυτός τόμος αποτελείται από τρία μέρη :
1ο μέρος: γεωγραφία, ιστορία, μύθοι και λατρείες.
2ο μέρος: διάφορες όψεις της δηλιακής αρχαιολογίας: αρχιτεκτονική, γλυπτική, κεραμική.
3ο μέρος: περιγραφή των ερειπίων. Από 1η Ιουνίου θα διατίθεται στα βιβλιοπωλεία.
Ο Οδηγός της Δήλου εντάσσεται σε μια σειρά που ονομάζεται «Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία» και φιλοδοξεί να παρουσιάσει το σύνολο των εργασιών στη Δήλο. Με το πέρασμα των γενεών και των εκδόσεων, με την πρόοδο της έρευνας, ο Οδηγός της Δήλου παραμένει πιστός στον αρχικό του στόχο να διαφωτίσει τον περίεργο επισκέπτη όντας συγχρόνως χρήσιμος στους ειδικούς καθώς και στην πρώτη του διάρθρωση. ʼλλωστε, ακριβώς επειδή έχει καταστεί εργαλείο αναφοράς για τους ειδικούς, αυτός ο οδηγός οφείλει να κρατήσει την «γενική διάταξή του» και τις «βασικές αρχές του».
Το αρχικό κείμενο, που οφειλόταν στο μεγαλύτερο μέρος του στον Philippe Bruneau και στον Jean Ducat και είχε αναθεωρηθεί το 1983, παραμένει λοιπόν ο σκληρός πυρήνας αυτής της νέας έκδοσης η τελευταία ωστόσο δεν θα είχε νόημα, αν δεν εμπλουτιζόταν με τη συνεισφορά διαφόρων ερευνητών στην τοπογραφία, στην αρχιτεκτονική θρησκευτική ή κοσμική στη γλυπτική, στην κεραμική ή στο γυαλί, αλλά και στους τομείς του δημόσιου, ιδιωτικού ή ιερού χώρου, της διοίκησης του ιερού ή της οικονομικής ζωής του νησιού, διαθλώντας τους αστικούς ή αγροτικούς συντελεστές της.