Με πολεοδομική άδεια η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης
Με πολεοδομική άδεια η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης. Ανοίγει και επίσημα πια ο δρόμος για να έχουν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αυτόνομη θέρμανση, αφού δεν χρειάζεται πλέον η απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή και αναμένεται η ψήφισή του, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι διατάξεις που προστέθηκαν προβλέπουν πως τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε φυσικό αέριο, γεωθερμία, συστήματα αντλιών θέρμανσης κ.λπ. ως εναλλακτικές μεθόδους προκειμένου να ζεσταθούν. Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν να εκδηλωθούν, καθώς μια τέτοια διαδικασία φαίνεται πως ανοίγει πολλά μέτωπα, ενώ είναι και ολίγον γραφειοκρατική, αφού απαιτεί για παράδειγμα πολεοδομική άδεια.
Η ειδική διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δόμηση και τα αυθαίρετα, ενόψει μάλιστα και της έναρξης της χειμερινής περιόδου, λύνει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα, λόγω των τριβών που δημιουργούνται μεταξύ των ενοίκων πολυκατοικιών, ορίζοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις μετάβασης από το κεντρικό σε αυτόνομο σύστημα θέρμανσης
Τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον νόμο 4447 το ΥΠΕΝ άνοιξε τον δρόμο για την αυτονόμηση μεμονωμένων διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση των υπόλοιπων ιδιοκτητών. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος νόμος δεν καθόριζε αν (και με ποιον τρόπο) το διαμέρισμα θα συνέχιζε να επιβαρύνεται από τα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης, οπότε η ρύθμιση έμεινε ανεφάρμοστη. Από τότε η Πανελλήνια Οργάνωσή είχε προειδοποιήσει πως όσοι ιδιοκτήτες βιαστούν και αυτονομηθούν, θα εμπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες καθώς κανείς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς θα ισχύσει. Και κυρίως γιατί δεν προέβλεπε καμιά διαδικασία απόφασης γενικής συνέλευσης ή έστω ενημέρωσης της διαχείρισης για την «ανεξαρτητοποίηση» κάποιας ιδιοκτησίας από την κεντρική θέρμανση. Συνεπώς, όπως υποστήριζαν η τότε ρύθμιση ήταν απόλυτα προβληματική, αμφισβητήσιμη και νομικά έωλη.
Τώρα το Υπ. Περιβάλλοντος επανήλθε, αναθεώρησε τον νόμο και όρισε νέα διαδικασία και συγκεκριμενοποίησε τις προϋποθέσεις για την αποσύνδεση των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών.
Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θέλουν να βάλουν αυτόνομη θέρμανση:
– Θα συμμετέχουν μόνο σε έκτακτες δαπάνες για τη συντήρηση του κεντρικού καυστήρα.
– Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση πάρει αρνητική απόφαση τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να αυτονομηθεί με δική του δαπάνη.
– Αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και την επιμέλεια της αποσύνδεσης.
– Πρέπει να μονώσει τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που περνούν από το διαμέρισμά του, χωρίς να θίγει τη θέρμανση των υπολοίπων.
– Για την εγκατάσταση του νέου συστήματος χρειάζεται πολεοδομική άδεια και ο εξοπλισμός μπαίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία του.
– Είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, την αποσύνδεση, τον τρόπο που θα περάσουν οι σωλήνες, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν.
– Απαλλάσσεται από το σύνολο των δαπανών καυσίμου κεντρικής θέρμανσης, αλλά πληρώνει για τη συντήρηση του κεντρικού συστήματος και για την ενδεχόμενη αντικατάστασή του.
Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή και αναμένεται να πάρει ΦΕΚ το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου.