Λαγοκέφαλοι στη Σέριφο – Πώς θα αναγνωρίσετε το τοξικό ψάρι
Με αφορμή τις πρόσφατες εμφανίσεις λαγοκέφαλων στη Σέριφο, το Λιμενικό υπενθυμίζει την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ψαριού.
Πρόσφατα, σύμφωνα με το Cyclades24.gr, ερασιτέχνες ψαράδες αλίευσαν στις περιοχές του Ορμου Κουταλά και Λιβαδίου στη Σέριφο, λαγοκέφαλους.
Για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικές αφίσες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον γίνεται έκκληση στον τοπικό αλιευτικό σύλλογο για την εκ νέου ενημέρωση των μελών του.
Ο λαγοκέφαλος προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.
Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.
Η τοξικότητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.α. Η τοξικότητα του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του, με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας.
Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος.
Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός αν καταναλωθεί. Η εμπορία του απαγορεύεται (Καν. 853/2004).