Νέοι περιορισμοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Το πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων- πέραν των φορολογικών μέτρων με τη δήλωση στο ειδικό Μητρώο Ακινήτων- επαναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος.
Αφορμή η απόφαση του δήμου Μαδρίτης, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ενέκρινε ειδικό πρόγραμμα για την στέγαση με το οποίο περιορίζεται η τουριστική μίσθωση κατοικίας σε λιγότερες από 90 μέρες ανά έτος, ενώ η παράβαση επιφέρει ανάκληση άδειας. Ο ιδιοκτήτης θα θεωρηθεί ότι ασκεί εμπορική δραστηριότητα στην περίπτωση που μισθώσει το διαμέρισμα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το αδειοδοτικό καθεστώς και τις φορολογικές συνέπειες. Επιπλέον, η ισπανική πρωτεύουσα θέτει και επιπλέον περιορισμούς ως προς τα ίδια τα διαμερίσματα μέσα στην πόλη π.χ. για ξεχωριστή είσοδο σε σχέση με την είσοδο που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι, μόνιμοι ένοικοι της πολυκατοικίας ή τη λειτουργία χωριστού ασανσέρ, σε μία εμφανή προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των διαμερισμάτων που μισθώνονται για τον σκοπό αυτό.
Από την πλευρά του, ο ΣΕΤΕ ζητεί ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με εμπλοκή κράτους και δήμων, έχοντας επαναλάβει ουκ ολίγες φορές το αίτημα απέναντι στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο φαίνεται ότι βάζει και αυτό στο «τραπέζι» το θέμα αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του κ. Γιάννη Δραγασάκη την περασμένη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «το θέμα Airbnb μαζί με άλλους παράγοντες μπορεί να οξύνει το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα».
Σύμφωνα, μάλιστα, με κατεπείγουσα ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, όλα είναι ήδη έτοιμα από την Αθήνα για την επιβολή κανίονων που, όπως αναφέρουν, θα καταστρέψουν τον θεσμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ:
ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ!!!
Μετά την Μαδρίτη και η Αθήνα περνά σε επιβολή κανόνων που θα καταστρέψουν κυριολεκτικά το θεσμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η διυπουργική Επιτροπή (Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού), μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, φαίνεται να καταλήγει σε νέους σημαντικούς περιορισμούς σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, για να περιορίσει δραστικά την αύξηση του τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Οι υπό διαμόρφωση εισηγήσεις της επιτροπής περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:
Α. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ:
1. Σε ακτίνα 1250 μέτρων από την Ακρόπολη και το Μουσείο της, ώστε να συμπεριληφθεί ολόκληρο το Κουκάκι και η συνοικία Φιλοπάππου.
2. Σε ολόκληρο το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, στο Κέντρο, τα Λαδάδικα και την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ώστε να μην διαταράσσεται η οικονομική (εμπορική και βιοτεχνική) ζωή και δραστηριότητα των πόλεων και να μην ενοχλούνται οι καταστηματάρχες.
3. Σε ακτίνα 500 μέτρων από αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και γενικά τουριστικά αξιοθέατα, δημόσιες και ιδιωτικές πλαζ και κολυμβητήρια, λιμάνια, σταθμούς μετρό, ηλεκτρικού και τραμ, ώστε να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με άλλα καταλύματα.
4. Για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών ετησίως. Μετά το διάστημα αυτό θα μπορούν να διατίθενται μόνον δωρεάν σε ανέργους, συνταξιούχους, φοιτητές
και κατόχους διεθνούς ή εθνικής κάρτας απορίας (green card).
Β. ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ (HOSTS).
Οι διαχειριστές καταλυμάτων (hosts) θα πρέπει να είναι κάτοχοι Πανεπιστημιακού πτυχίου ή ΤΕΙ, τριών ξένων γλωσσών, και να διαθέτουν πιστοποιημένη γνώση Skype Business ή τουλάχιστον Microsoft Outlook και Gmail. H αναγνώριση της ιδιότητας του superhost θα προϋποθέτει επαρκή γνώση (γραφής και ανάγνωσης) της κινεζικής γλώσσας.
Γ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
Για να αναβαθμιστεί το επίπεδο των καταλυμάτων, αυτά θα πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε τρία σετ πανωσέντονα-κατωσέντονα, χράμια, βελέντζες και φλοκάτες δαπέδου με δωρεάν ξύλα τζακιού κατά τη χειμερινή περίοδο, και κουνουπιέρες κατά τη θερινή, με δωρεάν χορήγηση αντικουνουπικών (φιδάκι κλπ.). Επίσης καθαριστικά, σαπωνοειδή και αιθέρια έλαια εντριβών (μασάζ).
Οι σύλλογοι των ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρόνιων μισθώσεων κατήγγειλαν την πλήρη έλλειψη διαλόγου κατά την συζήτηση και κατάρτιση των παραπάνω απαράδεκτων προτάσεων, και ετοιμάζουν μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή, το απόγευμα της 31ης Απριλίου, και επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στο προεδρείο της.
Σημειωτέον ότι στο Μητρώο Ακινήτων για τη βραχυχρόνια μίσθωση έως τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου είχαν δηλωθεί κάτι παραπάνω από 51.500 ακίνητα, αριθμός που υπολείπεται σε σύγκριση με τα νούμερα των καταχωρήσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ενδεικτικά στο τέλος του 2018, η ίδια η Airbnb, η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, δίνει έναν αριθμό κοντά στις 90.000 καταχωρήσεις σε όλη την Ελλάδα, όπερ σημαίνει ότι πολλά ακίνητα παραμένουν αδήλωτα.
Προτάσεις για το θέμα ετοιμάζεται να καταθέσει και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο και αυτό κάνει λόγο για ανάγκη ρύθμισης της αγοράς δεδομένου ότι λόγω του μεριδίου που καταλαμβάνει –κοντά στο 10% επί του συνόλου κατά τις εκτιμήσεις του ΞΕΕ και της πρόσφατης έρευνας της Grant Thornton- ουσιαστικά αποτελεί κομμάτι του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και θα πρέπει να λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας, υγιεινής κ.τ.λ. πέραν της φορολογικής συμμόρφωσης.
Μεταξύ των προτάσεων του ΞΕΕ είναι ο χρονικός περιορισμός της δραστηριότητας σε 90 ημέρες ετησίως για όλη τη χώρα, με μείωση αυτού του ορίου στις 60 ημέρες για νησιά κάτω από 10.000 κατοίκους. Επίσης, να υπάρχει όριο δύο ακινήτων ανά εκμισθωτή, ο οποίος θα πρέπει να είναι φυσικό και όχι νομικό πρόσωπο αλλά και να υπάρξει αναλογικότητα στις φορολογικές υποχρεώσεις για ακίνητα που διατίθενται για τουριστική διαμονή.