Καμπάνια κατά των ψευδών ισχυρισμών ασθένειας Βρετανών τουριστών
Καμπάνια κατά των ψευδών ισχυρισμών ασθένειας Βρετανών τουριστών. Kαμπάνια για να περιορισθεί το φαινόμενο των ψευδών ισχυρισμών ασθένειας στις διακοπές, το οποίο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα κοστίζοντας δεκάδες εκατ. λίρες στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο της Ευρώπης, λανσάρει η ένωση βρετανών τουρ οπερέιτορ, ΑΒΤΑ, με αποδέκτες τη βρετανική κυβέρνηση και τους ταξιδιώτες.
Η καμπάνια, η οποία ονομάζεται «Stop Sickness Scams» και έχει τη στήριξη των μελών και συνεργατών της ΑΒΤΑ, καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να περιορισθούν τα περιστατικά και προειδοποιεί τους βρετανούς ταξιδιώτες ότι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια εάν προβούν σε ψευδή ισχυρισμό με κίνητρα χρηματικής αποζημίωσης από τις τουριστικές επιχειρήσεις στις οποίες φιλοξενήθηκαν.
Στους υποστηρικτές της καμπάνιας είναι ισχυρά ονόματα της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, όπως η Thomas Cook, η TUI, η Jet2holidays και η Monarch, καθώς και συνεργατών της ΑΒΤΑ ανάμεσα στους οποίους είναι και ο ΕΟΤ Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας. Οι ψευδείς ισχυρισμοί μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα αύξησης των τιμών διακοπών και να οδηγήσουν στον περιορισμό επιλογών για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, προειδοποιεί η ΑΒΤΑ.
Οι ξενοδόχοι της Ισπανίας και της Τουρκίας έχουν ήδη σταματήσει να προσφέρουν υπηρεσίες all inclusive σε βρετανούς τουρίστες εξαιτίας του αντίκτυπου που μπορεί να έχουν σε αυτές ψευδείς ισχυρισμοί ασθένειας. Από το 2013, οι περιπτώσεις αυτές έχουν αυξηθεί κατά 500%, ενώ μόνο το 2016 καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες.
Οι συνεργάτες της καμπάνιας συμβουλεύουν τους καταναλωτές:
-Nα αναφέρουν εταιρίες διαχείρισης παραπόνων στα ξενοδοχεία και τους τουρ οπερέιτορ
-Να προειδοποιούν άλλους ταξιδιώτες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να γνωστοποιούν το πρόβλημα στην οικογένεια και τους φίλους τους.
-Εάν τους ενθαρρύνουν να προβούν σε ψευδή ισχυρισμό ασθένειας, να καταγγείλουν την εταιρία στην ειδική υπηρεσία Ρυθμιστή διαχείρισης απαιτήσεων.
-Εάν είναι ενήμεροι για ψευδή ισχυρισμό ασθένειας να τον αναφέρουν
-Εάν πιστεύουν ότι έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης φαγητού στο ξενοδοχείο, να επικοινωνούν με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου ή τον τουρ οπερέιτορ αμέσως.
-Εάν δεν είναι ευχαριστημένοι με την απάντηση που θα πάρουν από την εταιρία, να προωθήσουν την περίπτωση στην ανεξάρτητη αρχή της ΑΒΤΑ, Alternative Dispute Resolution ή μέσω δικαστηρίου.
Όπως επισημαίνει η διευθύντρια ΕΟΤ Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας, κ. Έμυ Αναγνωστοπούλου, ο ΕΟΤ δεσμεύεται απόλυτα στη στήριξη της ΑΒΤΑ σε όλα τα ζητήματα που συμβάλλουν στην προστασία του Βρετανικού κοινού και των ταξιδιωτών. Αναφερόμενη στους ψευδείς ισχυρισμούς ασθένειας, είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα για τον ελληνικό τουρισμό και τα ελληνικά ξενοδοχεία.