Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο αφιέρωμα “ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ”
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο αφιέρωμα με τίτλο: «ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ, ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» 23-25 Σεπτεμβρίου. Η Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μυκόνου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (ΕΚΤ&Π) συνδιοργάνωσαν τριήμερο εκδηλώσεων στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρου με θέμα «Στις διαδρομές των μεταλλωρύχων της Μυκόνου, των Κυκλάδων, του Κόσμου».
Κεντρική εκδήλωση του τριημέρου αποτέλεσε η ημερίδα με θέμα τα Μεταλλεία των Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κων/νος Κουκάς ο οποίος τόνισε την σημαντικότητα του άλλου προσώπου της Μυκόνου, εκείνου της Τοπικής της Ιστορίας, της Πολιτιστικής της κληρονομίας της οποίας κομμάτι της είναι και η ιστορία των μεταλλείων της. Η ιδρύτρια του ΕΚΤ&Π κα Βάσω Κιούση αναφέρθηκε στο σκοπό του ΕΚΤ&Π να αναδείξει τα μεταλλεία ως βιομηχανικά μνημεία, να προβάλλει τον καθοριστικό ρόλο τους στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της εποχής αλλά και μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων η νέα γενιά να συνδέσει στοιχεία του παρελθόντος με την καθημερινή ζωή και να μάθει την ιστορία του τόπου της.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Μακρής πρόεδρος του ΕΚΤ&Π και ερευνητής τοπικής ιστορίας Ραφήνας Πικερμίου που παρουσίασε την αρχή της εξόρυξης στην χώρα μας αλλά και την εξελικτική πορεία στα ορυχεία της Ελλάδας. Ο κ. Αντώνης Καβαλιέρος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μήλου, έκανε αναφορά στην ιστορία της εξόρυξης στη Μήλο από την μεσολιθική εποχή μέχρι και σήμερα.
Ο κ. Νικόλαος Κορρές ερευνητής της προϊστορίας του Αιγαίου και της διαχρονικής συμβολής της μεταλλουργίας στην εξέλιξη του πολιτισμού παρουσίασε την αφθονία μεταλλευμάτων της Κύθνου από την 3η χιλιετία π.Χ. την παρακμή της, το πέρασμά της στη βιομηχανική εποχή και την εκμετάλλευση των ορυκτών της μέχρι και το 1940. Ο κ. Χρίστος Γεωργούσης εκπαιδευτικός από την Πάρο αναφέρθηκε στην εξορυκτική ιστορία της Πάρου και Αντίπαρου, στους γλύπτες που χρησιμοποίησαν το μάρμαρο και έφτιαξαν αριστουργήματα. Σημαντικές ήταν οι προτάσεις που κατέθεσε για την ίδρυση μουσείου ορυκτών και πετρωμάτων αλλά και βιομηχανικού μουσείου.
Ο κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ερευνητής τοπικής ιστορίας της Σερίφου παρουσίασε βίντεο για τη σχέση Μυκόνου- Σερίφου μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και βίωσαν αυτή την περιπέτεια για την επιβίωση τους, καθώς και την αιματηρή απεργία των εργατών το 1916. Ο κ. Δημήτρης Βεντούρης, ερευνητής τοπικής ιστορίας της Κιμώλου αναφέρθηκε στο πέτρωμα της Κιμώλου τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και την χρήση του στη σύγχρονη εποχή, στη Μεσόγειο αλλά και στην εφαρμογή του σε βιομηχανικές δραστηριότητες σε κάθε γωνιά του σύγχρονου κόσμου.
Στη συνέχεια προβλήθηκε ιστορική ταινία ντοκιμαντέρ για την λειτουργία της μεταλλευτικής εταιρείας Μύκομπαρ (1955-1983). Ο κος Αναστάσιος Παπαδόπουλος που ήταν ο τελευταίος διευθυντής της Μύκομπαρ σχολίασε την ταινία και αναφέρθηκε στην λειτουργία της Μύκομπαρ. Ο κ. Κων/νος Παναγόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Ε. Μ. Πολυτεχνείου παρουσίασε την μέθοδο εκμετάλλευσης, φόρτωσης και μεταφοράς του κοιτάσματος βαρίτη κατά την διετία 1965-66 που ήταν διευθυντής. Τέλος η Μυκονιάτισσα ερευνήτρια τοπικής ιστορίας Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη μας παρουσίασε μέρος της αναγνωρισμένης έρευνας της για την ιστορία των μεταλλείων της Μυκόνου και πληροφορίες για τις εταιρίες εξόρυξης των μεταλλευμάτων της Μυκόνου από το 1900 μέχρι και το κλείσιμο λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων το 1983.
Τον συντονισμό της ημερίδας είχαν η πρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ κα Ανδριανή Κουφού και η Βάσω Κιούση του ΕΚΤ&Π. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Μυκόνου απέδωσε τιμητικές διακρίσεις σε εργαζομένους της Μύκομπαρ και στις οικογένειες τους ως πρωτεργάτες της πορείας ανάπτυξης της Μυκόνου. Πάνω από 400 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση ενώ αποδόθηκαν περίπου 200 τιμητικοί έπαινοι. Αν κάποιος εργαζόμενος δεν έχει παραλάβει την τιμητική διάκριση μπορεί να απευθυνθεί στην ΚΔΕΠΠΑΜ.
Στον χώρο λειτούργησε Έκθεση αρχειακού υλικού, εργαλείων και φωτογραφιών από τα Μεταλλεία Μυκόνου. Ευχαριστούμε τους : Τάκη Σκουλάξινο, Γιάννη Μαυροκέφαλο και Μιχάλης Ασημομύτη-Στάη.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής από τους μουσικούς Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη) τσαμπούνα, Γιάννη Ασημομύτη τουμπάκι ενώ έπαιξε μαζί τους τουμπάκι και ο Θοδωρής Λιβάνιος παραδοσιακός μουσικός και ερευνητής τοπικής ιστορίας από την Σέριφο.
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου παρακολουθήσαμε την εκδήλωση με θέμα: «Οι Μεταλλωρύχοι του Κόσμου: Ιχνηλατώντας την ταυτότητας τους μέσα από την Τέχνη».
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών Δημήτρης Καλιαμπάκος κατάφερε κάτι μοναδικό. Ιχνηλατώντας την ταυτότητα των μεταλλωρύχων όλου του κόσμου, μέσα από μια εκδήλωση με πολλή μουσική και κινηματογράφο μας έφερε πιο κοντά στον χαρακτήρα αυτών των ανθρώπων που αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι και της δικής μας κοινωνίας.
Με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την ιστορία των μεταλλείων της Μυκόνου έκλεισε το τριήμερο αφιέρωμα την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Περίπου 450 μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου της Μυκόνου επισκέφτηκαν το Γρυπάρειο και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ κου Κωνσταντίνου Παναγόπουλου και της ερευνήτριας τοπικής ιστορίας κας Δήμητρας Λοίζου Βουλγαράκη. Παρακολούθησαν επίσης ιστορική ταινία ντοκιμαντέρ από τις εργασίες κατά τη λειτουργία της Μύκομπαρ (1955-1983) και ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις φωτογραφίας και εργαλείων. Η γνωριμία της νέας γενιάς με αυτό το σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας μας ήταν ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς των εκδηλώσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλα σχολεία που δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.