Aπάτες εκατομμυρίων με κρατήσεις διακοπών

apates internet
apates internet

Σχεδόν 6.000 ανυποψίαστοι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχασαν πέρυσι συνολικά £ 7,2 εκατομμύρια από απάτες που σχετίζονται με κρατήσεις διακοπών. Ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων αυξήθηκε κατά 20% το 2016, σε σχέση με το 2015, από 4.910 σε 5.826, με μια μέση απώλεια £ 1.200 ανά άτομο. Τα πιο συνηθισμένα είδη απάτης αφορούν την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων, την κράτηση διαμονής στο διαδίκτυο και την πώληση χρονομεριστικής μίσθωσης. Όμως πιστεύεται ότι αυτά τα στοιχεία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, με πολλά θύματα που δεν αναφέρουν το γεγονός ότι έχουν εξαπατηθεί. Εκτός από τις οικονομικές απώλειες, περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) των θυμάτων υποστηρίζει ότι η απάτη είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία ή την οικονομική ευημερία τους. Σχεδόν 260 άτομα δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος ήταν σοβαρός, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να υποβληθούν σε ιατρική περίθαλψη ή ότι κινδυνεύουν να πτωχεύσουν. Οι δύο ηλικιακές ομάδες που συνήθως καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα απάτης είναι μεταξύ 20-29 ετών και 30-39 ετών, με τους μεγαλύτερους, και ιδιαίτερα εκείνους άνω των 50 ετών να κάνουν τις λιγότερες καταγγελίες, καθώς εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις προσφορές. Η πλειοψηφία εκείνων που εξαπατώνται πληρώνουν με μεθόδους όπως τραπεζική μεταφορά ή μετρητά, χωρίς να παίρνουν τα χρήματά τους πίσω. Κάποιοι απατεώνες τώρα ενθαρρύνουν αυτές τις μεθόδους πληρωμής, υποστηρίζοντας ότι μόνο αυτές προστατεύονται από τα δικά τους συστήματα ασφάλισης. Ο αριθμός των ατόμων που αναφέρουν στην αστυνομία ότι εξαπατήθηκαν σε θέματα ταξιδιού αυξάνεται κατακόρυφα το καλοκαίρι και τον Δεκέμβριο, καθώς οι απατεώνες στοχεύουν στις πιο δημοφιλείς περιόδους ταξιδιού.

Είδη απάτης 

Συνολικά 5.826 περιπτώσεις απάτης κατά την κράτηση των διακοπών αναφέρθηκαν το 2016. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι απάτης αφορούσαν:

  • Καταλύματα διακοπών: Οι απατεώνες κάνουν πλήρη χρήση του διαδικτύου, δημιουργώντας ψεύτικες ιστοσελίδες, hacking σε νόμιμους λογαριασμούς και δημοσιεύοντας ψεύτικες διαφημίσεις σε ιστότοπους και κοινωνικά μέσα.
  • Αεροπορικά εισιτήρια: O πελάτης πιστεύει ότι κάνει κράτηση για μια πτήση και λαμβάνει ένα πλαστό εισιτήριο ή πληρώνει για ένα εισιτήριο που δεν εμφανίζεται ποτέ. Οι πτήσεις προς την Αφρική και την Ινδία ήταν ιδιαίτερα στοχοθετημένες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι απατεώνες στοχεύουν σε άτομα που επισκέπτονται φίλους ή την οικογένειά τους και ενδεχομένως δεν γνωρίζουν τους αυστηρούς κανονισμούς που ισχύουν και διέπουν τη νόμιμη ταξιδιωτική βιομηχανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Αθλητισμός και θρησκευτικά ταξίδια: Ένας δημοφιλής στόχος, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας εισιτηρίων και συνεπώς των υψηλότερων τιμών.
  • Χρονομεριστική μίσθωση και λέσχες διακοπών: Τα ποσά που σχετίζονται με αυτή τη μορφή απάτης είναι ιδιαίτερα υψηλά, με τα θύματα να χάνουν συχνά δεκάδες χιλιάδες λίρες το καθένα.

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.