Μύκονος και Σαντορίνη εκτός ΕΣΠΑ
Μύκονος και Σαντορίνη εκτός ΕΣΠΑ. Αυτές οι δύο περιοχές της Ελλάδας βγήκαν «εκτός» της νέας επιδότησης για την Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της προδημοσίευσης της δράσης, εξαιρούνται σχέδια με τόπο εγκατάστασης στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, στον Δήμο Θήρας, πλην της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασίας.
Τι αφορά η δράση
Η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων ΚΑΔ του τουρισμού. Οι επιλέξιμοι κωδικοί αριθμοί δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) θα ορισθούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης. Από τη δράση εξαιρούνται σχέδια με τόπο εγκατάστασης στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, στον Δήμο Θήρας, πλην της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασίας
Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 αστέρων και δυναμικότητας τουλάχιστον 12 κλινών, ενώ τα ενοικιαζόμενα θα πρέπει να είναι κατηγορίας 4 κλειδιών και άνω και πάλι να έχουν τουλάχιστον 12 κλίνες. Τα κάμπινγκ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 αστεριών, ενώ επιλέξιμα είναι και τα ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα ενός παραδοσιακών οικισμών. Οι επιχειρήσεις επιπλωμένων κατοικιών θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρεις κατοικίες. Το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής θα ορισθούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000 έως 400.000 ευρώ και η επιχορήγηση θα ανέρχεται και εδώ σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Και σε αυτή τη δράση το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση.
Δηλαδή το μέγιστο ποσό επιδότησης είναι 180.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί στα 200.000 ευρώ αν καλύπτεται το κριτήριο θέσεων εργασίας. Αν η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη, πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και καλύπτονται και θέσεις εργασίας, το μέγιστο ποσό επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 240.000 ευρώ (το 60% των 400.000 ευρώ).