Mykonos Project – Τι σχεδιάζεται
Tο επενδυτικό σχέδιο 51 εκατομμυρίων ευρώ, που τιτλοφορείται “The Mykonos Project” και είχε γίνει αφορμή για εκτενή συζήτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω της ανησυχίας των πολιτών της Μυκόνου, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Σκοπός της πρότασης, όπως αναφέρει η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι να εκμεταλλευθεί τόσο τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου γηπέδου των 60,3 στρεμμάτων όσο και τα χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου κυκλαδίτικου περιβάλλοντος της Μυκόνου και κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι η τοποθέτηση των δωματίων σε διατάξεις που να δημιουργούν μικρές γειτονιές, όπως αυτές της χώρας της Μυκόνου.
Στόχος της επένδυσης είναι επίσης να δημιουργηθεί ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις και θα δύναται να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες οι οποίες θεωρούνται ιδανικές από ταξιδιώτες με υψηλή οικονομική και κοινωνική στάθμη. Πρόκειται για την δεύτερη επένδυση στην Ελλάδα του επενδυτικού σχήματος AGC Equity Partners, που έχει αποκτήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Τι περιλαμβάνει
Σε έκταση 60,3 στρεμμάτων στη θέση Καραπέτης νοτιανατολικά της Μυκόνου, θα αναπτύξει ξενοδοχείο 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρο ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων, καταστήματα, τουριστικό λιμένα, ελικοδρόμιο και τελεφερίκ.
Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ του έργου, η δόμηση και η κάλυψη του συγκροτήματος δεν θα υπερβαίνουν τα 7.921 τ.μ. και 5.281 τ.μ., αντίστοιχα, με τον συνολικό όγκο των κτηρίων, που δεν θα υπερβαίνουν τα 7,5 μέτρα, να είναι 435,6 χιλ. τ.μ. Θα κατασκευαστούν ακόμη, 65 κατοικίες ενός δωματίου με επιφάνεια 45-50 τ.μ., 15 κατοικίες 70 τ.μ., 9 κατοικίες των 2 δωματίων 100 τ.μ., 5 κατοικίες των 3 δωματίων επιφάνειας 130 τ.μ. και μία βίλα 160 τ.μ.
Επίσης, τα κτήρια, που θα αναπτυχθούν, περιλαμβάνουν:
– 94 δωμάτια με σύνολο επιφάνειας περίπου 6.010 τ.μ.
– Κτίριο Εισόδου, Υποδοχής και Γραφείων 250 τ.μ.
– Ελληνικό Καφενείο, περίπου 100 τ.μ.
– Εστιατόριο κυρίως για πρωινά γεύματα 200 τ.μ.
– Εστιατόριο περίπου 160 τ.μ.
– Καταστήματα περίπου 60-80 τ.μ. έκαστο
– Kids Club -Παιδικός Σταθμός 150 τ.μ.
– Κελί – Ταβέρνα περίπου 100 τ,μ,
– Κτίριο SPA 500 τ.μ.
– Υπαίθριο Θέατρο
– Πισίνα 5μ. X 20 μ.
– Μικρό παρεκκλήσι
Αναφορικά με τον τουριστικό λιμένα, η μελέτη της επένδυσης σημειώνει ότι η χωροθέτησή του θα προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού διακοπών με σκάφος και διαμονής σε ξενοδοχείο/χερσαίο κατάλυμα, που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε άτομα υψηλής οικονομικής επιφάνειας.
Όχι από τον Δήμο Μυκόνου
Ο Δήμος Μυκόνου γνωμοδότησε αρνητικά για τη ΣΜΠΕ του ΕΣΧΑΣΕ “ωσότου μετά από διαβούλευση αποφασιστεί το μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις” στο νησί, όπως αναφέρεται στην απόφασή του.
Στον αντίποδα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σημειώνει στην απόφαση της γνωμοδότησης, ότι “οι όροι δόμησης που επιτρέπουν την ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας, στην περιοχή “Καραπέτης”, δόθηκαν στο παρελθόν με την συμμετοχή και του Δήμου Μυκόνου και επιτρέπουν την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων είτε αυτές καταρτίσουν Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης, είτε πολύ χειρότερα, όχι.
Την ώρα που “διυλίζεται” ένα επενδυτικό σχέδιο, που για λόγους ασφάλειας δικαίου επέλεξε τον δρόμο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης, πολλά άλλα σχέδια είτε εκπονούνται είτε υλοποιούνται χωρίς να γίνεται κανένας δημόσιος διάλογος επί αυτών”.