Ο Πολιτισμός στη Μύκονο
Ο Πολιτισμός στη Μύκονο. Το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα Μυκόνου, Δήλου και Ρήνειας (συνολικής έκτασης λίγο μεγαλύτερης από 100 km2) αποτελεί ασφαλώς μια από τις διαχρονικά επιφανέστερες περιοχές του πλανήτη, όχι μόνο λόγω του σύγχρονου τουρισμού και της κοσμικής της κίνησης, αλλά επειδή η ζώνη αυτή κατοικήθηκε, αναπτύχθηκε και αναδείχτηκε σε πολιτισμικό πόλο πριν από την αυγή της Ιστορίας.
Μια αιτία είναι η στρατηγική θέση των νησιών αυτών -στο κέντρο των Κυκλάδων-, που βρίσκονται κυριολεκτικά ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση – Βοριά και Νότο, κοντά στα μεγαλύτερα και πλουσιότερα νησιά του Αιγαίου και -κυρίως- στη χερσαία Ελλάδα και την Αττική, έτσι ώστε να έχουν αναπτύξει, σε κάθε ιστορική περίοδο, σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με- και να έχουν αντίστοιχα δεχθεί συνεχείς πολιτιστικές επιρροές από- σχεδόν όλα τα κέντρα του Αιγαίου και της μεσογειακής λεκάνης ευρύτερα.
Μετά και από τις ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, είναι γνωστές προϊστορικές εγκαταστάσεις που ανάγονται πίσω στο 4.500 π.Χ. (όπως στη Φτελιά) ενώ, από την 3η ήδη χιλιετία π.Χ., φαίνεται ότι αναπτύχθηκαν σημαντικοί οικισμοί και στα τρία αυτά νησιά.
Η περιοχή συνδέεται εξάλλου πολλαπλά με την ελληνική Μυθολογία (γέννηση του Απόλλωνα και της Άρτεμης, Τρωικός κύκλος), έχει σημαντική παρουσία στα μυκηναϊκά χρόνια (2η χιλιετία π.Χ.), κατοικείται αργότερα από Ίωνες και υπάγεται στη σφαίρα επιρροής των Αθηναίων μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αναδεικνύοντας την περίοδο αυτή ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και -στη συνέχεια- οικονομικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, τη Δήλο.
Ακολουθώντας τον κυματώδη ρού της Ιστορίας, το νησιωτικό σύμπλεγμα θα γνωρίσει τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς, παραμένοντας πάντα σημαντικό πέρασμα για το θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Έτσι, στους νεότερους χρόνους η Μύκονος αναδείχτηκε σε περιφερειακό ναυτικό και εμπορικό κέντρο που άκμασε ως τη δεύτερη βιομηχανική επανάσταση, στο β’ μισό του 19ου αιώνα.
Μετά από μια ύφεση λίγων δεκαετιών κατά την οποία η παλιά αστική τάξη του νησιού μετακινήθηκε προς μεγαλύτερα κέντρα, ο τουρισμός, νέο διεθνές οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο, άρχισε να αναπτύσσεται εδώ από τις δεκαετίες του 1920 και του 1930.
Γι’ αυτό, πριν να φτάσετε στο νησί, να έχετε στο μυαλό σας τυπωμένο ότι η Μύκονος δεν είναι μόνο κέντρο των ‘beach fans’, της εγγυημένης διασκέδασης και των πολυτελών διακοπών.
Είναι πολλά περισσότερα…
Πολιτιστικοί φορείς στη Μύκονο
Η σημερινή οικονομική ανάπτυξη της Μυκόνου συμβαδίζει με μια αντίστοιχη κοινωνική πρόοδο και πολιτιστική ανάταση.
Αυτό υπογραμμίζεται την τελευταία 15ετία από τη δράση του δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου, αλλιώς: της ‘Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.’ (είναι η ‘Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Προβολής και Ανάπτυξης Μυκόνου’), καθώς και του πιο πρόσφατου Πολιτιστικού Οργανισμού “Γεώργιος Αξιώτης”, που έχουν, εξ ονόματος του Δήμου, θέσει έναν κοινό στόχο: την εξυπηρέτηση των αναγκών της σύγχρονης μυκονιάτικης κοινωνίας, αλλά και την πολιτιστική καταξίωση της Μυκόνου στις καρδιές των φίλων και θαμώνων της.
Καί οι δύο φορείς αναδεικνύουν με το έργο τους μιαν άλλη όψη του νησιού, διαφορετική από την καθιερωμένη από τα Μ.Μ.Ε. και ευρύτερα γνωστή, αλλά εξίσου σημαντική για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες, αυτήν της ποιοτικής ψυχαγωγίας, της καλλιτεχνικής κίνησης, του πολιτισμού.
Από το 1994, η Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. ως αυτόνομο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο, κατάφερε να αναπτύξει βαθμιαία ποικίλες και καθοριστικές για τον τόπο και την προς τα έξω εικόνα του δράσεις, είτε δημιουργώντας και καθιερώνοντας πολιτιστικούς θεσμούς, είτε στηρίζοντας άλλες κοινωνικές – πολιτιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες εξασφαλίζουν σήμερα στο νησί μια καλού επιπέδου πολιτιστική ζωή, επαρκή ενημέρωση, πλούσια ψυχαγωγία και αξιόλογη κοινωνική κίνηση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. έχει την έδρα της στο κέντρο της Χώρας, στο ανακαινισμένο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα Ζερβουδάκη – Ιγγλέση που αποτελείται από δύο άνετες μεσοαστικές κατοικίες του 19ου αιώνα.
Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται η παιδική Φιλαρμονική, καθώς και ο εκθεσιακός χώρος της δημοτικής Πινακοθήκης. Στο ισόγειο υπάρχουν επίσης χώροι διδασκαλίας κλασικών και λαϊκών μουσικών οργάνων.
Στη Δημοτική Πινακοθήκη, αρχικά σπίτι της Μυκονιάτισσας ζωγράφου Μαρίας Ιγγλέση, φιλοξενούνται κατά καιρούς εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας κ.ά.
Στον όροφο του κτιρίου βρίσκεται η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. χωρητικότητας 150 ατόμων, όπου διοργανώνονται όλο το χρόνο διαλέξεις, ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια, αλλά και κινηματογραφικές προβολές και ποικίλες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Άλλοι σημαντικοί χώροι που αξιοποιεί η Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της είναι το πέτρινο Ανοικτό Θέατρο της Λάκκας, 700 περίπου θέσεων, όπου διοργανώνονται μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις και το θερινό σινεμά “Σινέ Μαντώ”, 200 περίπου θέσεων, μέσα στον δημοτικό κήπο της δωρεάς Ι. Μελετόπουλου, στη Λίμνη, όπου προβάλλονται όλο το καλοκαίρι επιλεγμένες ταινίες Α’ προβολής.
Στις δραστηριότητες της Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. συγκαταλέγονται επίσης και ειδικές εκδόσεις που προβάλλουν το πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού, εικαστικά εργαστήρια, τμήματα παραδοσιακών χορών, η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου, η Χορωδία ενηλίκων Μυκόνου και ο θεσμός του “Πολιτιστικού Καλοκαιριού”, στο πλαίσιο του οποίου κάθε χρόνο παρουσιάζονται γνωστοί καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής που εκπροσωπούν διάφορα μουσικά ρεύματα, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά συγκροτήματα κ.ά. θεάματα που χαρίζουν στο κοινό της Μυκόνου καλή ψυχαγωγία.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πολιτιστικό πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού στον τοπικό τύπο, στη Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. και στους σχετικούς πίνακες ανακοινώσεων στην πόλη.
Δ Ε Π Π Α Μ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Κτίριο Ζερβουδάκη – Ιγγλέση. Ματογιάννι, Μύκονος 84 600
Τηλ.: 22890 27190, 22890 27791. Fax: 22890 27192
e-mail: deppam@otenet.gr
Ανάλογη όμως είναι και η δράση του Πολιτιστικού Οργανισμού “Γεώργιος Αξιώτης” που δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση δημοτικών νομικών προσώπων σε ένα (του Πνευματικού Κέντρου, της δημοτικής Σχολής Μουσικής και της Φιλαρμονικής) και εδρεύει στο ολοκαίνουργιο συγκρότημα του ‘Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου’ που κατασκευάστηκε πριν από λιγα χρόνια για να δωρηθεί στο Δήμο το 2006, από τους Μυκονιάτες Νίκο και Σοφία Γρυπάρη.
Το κτίριο (επιφάνειας 1.600 m2) βρίσκεται μέσα σε μια έκταση 14 στρεμμάτων, μόλις 1 km έξω από τη Χώρα, επάνω στο δρόμο προς την Άνω Μερά, στην Αργύραινα.
Φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις κλπ.
Διαθέτει μια κύρια αίθουσα χωρητικότητας περίπου 350 ατόμων, με σκηνή 80 m2, ένα κομψό φουαγιέ καθώς και άλλες μικρότερες αίθουσες για εκπαίδευση κλπ. δραστηριότητες. Εξωτερικά υπάρχει άνετος χώρος στάθμευσης και παιδική χαρά.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων αυτού του καλοκαιριού στον τοπικό τύπο, στο ‘ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ’ και στο web site του Κέντρου: www.grypario.gr.
ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ
Αργύραινα, Μύκονος 84 600
Τηλ.: 22890 28636, 22890 28637. Fax: 22890 28645
e-mail:info@grypario.gr